Yba Yoga
  • Home
  • Yoga
  • Yogales
  • Kinder Yoga
  • Tijd&Kosten
  • Nieuws
  • Contact&Adres

Yoga

     Yoga


De fysieke Hatha Yoga oefeningen komen uit het aloude boek:  “Yoga Dipika” van B.K.S. Iyengar, welke ook gebaseerd zijn op het stappenplan van de oude Indiase wijze Patanjali. 
Deze stappen worden ook in de Raja yoga als leidraad gebruikt.
Hathayoga bestaat grotendeels uit fysieke oefeningen,
welke het lichaam en de geest meer in evenwicht brengen en op elkaar laat afstemmen. Daarbij zijn ze  een goede voorbereiding voor de meditatie.
Bij Raja Yoga komen deze fysieke oefeningen in mindere mate voor. Deze vorm van yoga is direct gericht op het stiller maken van je denkwereld en verbinding maken en samenwerken met je  hart (en  ziel) door  meditatie, pranayama's en het verkrijgen van waardevolle  inzichten. Je krijgt hierdoor een nieuwe kijk op je leven. Je realiseert je steeds meer wat voor invloed jouw denkwereld op je leven heeft. 











Het 8-voudig pad van Patanjali
 
1 Yama’s (morele principes/zelfbeheersing)
Onderzoek je eigen denkpatronen en overtuigingen waarmee je leeft.

2 Niyama’s (morele idealen)
Richt je aandacht op groei en ontwikkeling d.m.v. intenties/wensen.
Bijvoorbeeld: soberheid, zuiverheid, tevredenheid.

3 Asana’s (fysieke houdingen)
Dat zijn houdingen met de ademhaling als leidraad, welke een sterke uitwerking op lichaam en geest hebben. Ze dienen als middel om energieblokkades op te heffen, chakra’s in balans te brengen, geestelijke balans te creëren door het versterken van je concentratie. Flexibiliteit te vergroten en te ontspanning te geven. Ze stimuleren de bloedsomloop, het lymfe- stelsel en de organen. 
Je eigenwaarde, gezondheid en welzijn worden vergroot door ontspanning en liefde  boven prestatie te plaatsen, 

4 Pranayama’s (adembeheersing)
Prana = levensadem.
Door gerichte concentratie en beheersing van je ademhaling kan de energiehuishouding in je lijf harmoniseren, wat een sterke uitwerking kan hebben op je gevoels- en gedachtewereld, het zenuwstelsel en de vitaliteit.

5 Pratyahara (onthechting)
Door het verkrijgen van mentale inzichten kun je de keuze maken om de zintuigen minder de leidraad in het leven te laten spelen, waardoor onrust in het denken afneemt.

6 Dharana (concentratie)
Het verhogen van je mentale kracht door ononderbroken concentratie geeft vitaliteit en doelgerichtheid in leven.

7 Dhyana (meditatie)
Het ontspannen en  stiller maken van je gedachtewereld door concentratie in een bewegingsloze houding.

8 Samadhi (bevrijding) 
Vanuit een meditatieve houding met een stillere  gedachtewereld in contact en uitwisseling komen met je eigen innerlijke bron (ziel/ware aard). Daardoor ontstaat een tevreden liefdevolle houding en een nieuwe kijk op je leven. Waarbij een afgestemde intuïtieve samenwerking tussen het  aardse- en het geestelijke leven de leidraad in je bestaan wordt.  
Vormgeving: Camiel Schlaman